Liikehoidot

Liikehoidon menetelmät

Kuntoutuksessa käytetään monenlaisia liikehoidon menetelmiä, joiden tarkoitus esim. aktivoida heikkoja lihaksia, venyttää kireitä lihaksi, rentouttaa jännittyneitä lihaksia, lisätä lihasten aktivointia ja parantaa koordinaatiokykyä, venyttää ja korjata nivelten toimintaa tai parantaa tasapainokykyä. Liikehoidoissa tärkeässä roolissa on lisäksi itsenäiseen liikeharjoitteluun ohjaaminen sekä opettaminen käytännön menetelmiin, joilla voit itse korjata omaa kehoasi. Perustana on aina mahdollisimman perusteellinen ja moniammatillinen tutkiminen.

Liikehoito on aina yksilöllistä toimintaa, johon vaikuttavat monet muutkin tekijät kuten kivut, säryt, lääkitykset, tuntopuutokset, mahdolliset muut sairaudet ja liikuntatottumukset. Liikehoidon menetelmät voivat olla joko koko terapiakerran mittaisia tai ne voidaan liittää hoitokertaan osana terapiaa. Liikehoidon apuna voidaan käyttää monenlaisia välineitä ja telineitä, näistä mainittakoon esim. terapiapallot, vanteet, voimistelusauvat, erilaiset kiilatyynyt, tuet, sidokset jne.

Neuraalikudoksen mobilisointi

Neuraalikudoksen mobilisaatiossa pyritään vaikuttamaan hermokudoksen toimintaan ja hermon sisäisen aineenvaihdunnan parantamiseen. Sopii erityisesti kipu- ja jännitystiloihin, jolloin oireena on poltteleva, sähköiskumainen kiristävä tunne syvällä kudoksessa, esim. hiirikäsi- ja tenniskyynärpääoireet. Mobilisointi tehdään käsin. Hoidon aikana kuunnellaan potilaan tuntemuksia, ja pyritään välttämään kipua. Usein mobilisointikertaan lisätään myös rauhoittava sähköhoito. Tekonivelpotilaan ym. leikkauspotilaan liikehoito Tekonivel- tai muun leikkauspotilaan fysioterapia sisältää ennen leikkausta tai leikkauksen jälkeen tapahtuvaa liikehoitoa tarvittavin tukitoimenpitein. Ennen operaatiota tapahtuvassa kuntoutuksessa keskitytään lihasvoiman parantamiseen ja ylläpitämiseen sekä liikeratojen parantamiseen. Operaation jälkeen tapahtuvassa kuntoutuksessa tavoitteena on liikkumisen normalisoiminen lääkärin kanssa sovittujen rajoitusten mukaan. Tekonivelpotilaan ym. leikkauspotilaan liikehoidossa käytetään tarvittaessa hyväksi kaikkia liikehoidon muotoja ja menetelmiä. Lisäksi ohjaus ja neuvonta on osa harjoittelua.

Lääkinnällinen harjoitusterapia

Lääkinnällinen harjoitusterapia eli LHT perustuu kivuttomaan liikkeeseen ja usean toiston sarjoihin.

LHT välineinä käytetään kevyeksi suunniteltuja vetolaitteita, mutta myös mm. keppejä, irtopainoja, sekä kehon omaa painoa. Harjoittelun tavoitteena on parantaa liikkuvuutta, lihasvoimaa, koordinaatio kykyä, sekä näiden myötä poistaa mahdollista kipua. Fysioterapeutti suunnittelee jokaiselle oman yksilöllisen harjoitusohjelman jota muokataan aina paranemisen edetessä.

Yksilöllinen allasterapia

Vedessä annettava yksilöllinen allasterapia on ns. liikehoidon menetelmä, jossa käytetään hyväksi sekä veden nostetta, että veden vastusta. Terapautti on yleensä mukana altaassa, ja ohjaa liikkumista omalla kehollaan. Tavoitteet altaalla tehtävään jumppaan riippuvat kuntoutettavan ongelmasta ja oireista. Apuna voidaan käyttää erilaisia kellukkeita ja vastuksia. Vedessä tehtävä liikehoito koetaan yleensä miellyttävänä ja rentouttavana, vaikka harjoittelu voi olla myös raskasta, tavoitteesta riippuen.

Henkilökohtaiset harjoitusohjelmat